Aly Stuifzand in "Dorpsgenoten" (10/14/2008)

"Prima voor een poosje"

Door Suzanne Roeken

Nadat mijn man Rien een baan kreeg bij de Flevohof kwamen wij als gezin in 1972 in Biddinghuizen wonen. Samen met onze drie zonen gingen we wonen in een leuke nieuwe eengezinswoning op de Lucernehof. Het was een hele verandering komend van een flat uit Arnhem. En het was wennen voor mij, maar al die ruimte, rust en veiligheid van een dorp maakte veel goed. De jongens woonden drie minuten lopen van school en sport- en spelmogelijkheden waren er voldoende. Na verloop van tijd ging ik bij de thuiszorg werken, maar ook begon ik toen een studie voor leidinggevende in Zwolle. Nadat ik die studie en een stage in Dronten had afgerond lukte het mij om een parttime functie in Ermelo te krijgen. Ik vond het heerlijk om in een ander gebied te werken, voor mij een leuke afwisseling met het toch wel kleine dorp. Want eerlijk gezegd heb ik lang het idee gehad: Biddinghuizen prima voor een poosje… maar niet voor altijd.

Aly Stuifzand. Geboren in 1943 te Otterloo. Woont in Biddinghuizen sinds 1972

Beeldhouwen
In 2000 zijn Rien en ik allebei gestopt met werken en brak een nieuwe tijd voor ons aan. Twee zonen waren inmiddels getrouwd, de oudste woont in Leiden met partner en hun 5 kinderen, de middelste woont, gelukkig, met gezin in Biddinghuizen ook daar zijn drie kleinkinderen. In 1997 gebeurde het meest ingrijpende in mijn leven doordat toen onze jongste zoon door een ongeval het leven verloor. Het medeleven van dorpsgenoten toen vergeet ik nooit meer….
Zoekende naar een bezigheid, kwam ik toen in aanraking met stenen, via cursussen bij het CKV in Dronten en een aantal workshops in Lelystad, wist ik het zeker beeldhouwen dat is het voor mij. Ik was altijd wel met handwerken bezig. Deed ooit een cursus in Zwolle met klei, papier en hout, steen trok me nooit zo aan, ik dacht dat het alleen maar hard onbehandelbaar materiaal was. Maar ik ontdekte dat vormen en symbolen zich in steen goed laten uitdrukken, Ik kan me dan ook helemaal uitleven en emoties afreageren en mijn gevoel in een steen over brengen. Het liefst werk ik met albast, serpentijn en sommige soorten speksteen. Bij alle drie soorten zijn erg veel variaties in hardheid, structuur en kleur te vinden. Inmiddels geef ik alweer een aantal jaren workshops aan mensen die ook gefascineerd zijn door het werken met steen. Deze workshops geef ik thuis op dinsdag en woensdagavond, twee keer een periode van tien lessen tussen september / april. Ook kinderen zijn vaak geboeid door wat je met een steen kan doen heb ik gemerkt tijdens een scholenproject. Tot nu toe heb ik twee keer een expositie gehad in de bibliotheken van Biddinghuizen en Dronten, het is heel leuk reacties van anderen te horen. Ook wanneer mensen wat kopen geeft dat een heel apart gevoel, het feit dat andere mensen mijn werk leuk vinden geeft veel bevrediging. Maar sommige stukken verkoop ik niet, die zijn mij om en of andere reden te dierbaar geworden. Ik kan het vaak wel namaken, maar het wordt nooit precies hetzelfde, elke steen heeft zijn eigen kleur en structuur en het is en blijft handwerk natuurlijk.

Naast het beeldhouwen ben ik ook regelmatig oppas- en logeeroma van en voor onze kleinkinderen wat geweldig fijn is. Ik zie daarbij duidelijk het verschil van het opgroeien van kinderen in grote stad of in een dorp. Heerlijk hier dan toch, die ruimte en veiligheid.

Wat betekent Biddinghuizen voor Aly Stuifzand?
Inmiddels woon er ik al zo lang en voel ik mij er goed bij. Het gevoel van ‘een poosje’ is weg. Er is een binding ontstaan, mijn schoonouders hebben hier jaren gewoond en mijn vader twee jaar. Ik woon nu in ons derde huis hier en ik heb mijn plek hier wel gevonden. Biddinghuizen heeft beslist iets eigens, denk aan de vier musicals en onlangs weer de interreligieuze samenkomst in de tent. Dat maakt het wonen hier zeer de moeite waard.<< Terug

Meer nieuws